top of page

Creatieve verbinding

Vanaf najaar 2022 gegeven door Mieke

Als psychologe is het een boeiende uitdaging om steeds opnieuw in verbinding te treden en samen een weg af te leggen. Wanneer je met moeilijke thema’s van anderen in aanraking komt, kan dit soms wat blijven hangen, zeker wanneer het iets triggert vanuit je eigen rugzak/levensgeschiedenis; bepaalde gevoelens van de ander worden hierbij ook onbewust/lijfelijk overgenomen. Vervolgens is het zoeken hoe hier een weg in te vinden om dit nadien wat te laten zakken/verwerken, net zoals in het algemeen bij struggles in het leven. Bij mij is dat ‘in beweging’ zijn ruim gezien (wandelen/fietsen in de natuur, zang, piano/gitaar, dans, abstract op papier/doek, enz.). Het creatieve aspect zit regelmatig reeds vervat in de therapieën, waarbij de focus op de ander ligt. Maar nu wil ik ook mijn eigen creativiteit en gevoeligheid actief inzetten voor/samen met de ander.
Creatief bezig zijn zorgt voor verwerking van veel zaken in het leven, maar als je dit ook nog eens deelt met anderen, en hiermee in verbinding treedt, is dit een unieke, ontroerende manier die de woordelijke wijze overstijgt, en waar er bovendien vaak op een diepgaander (ook lijfelijk) niveau zaken verwerkt worden en een plaats krijgen, voor beide partijen. Geïnspireerd worden èn zelf inspireren, op de raaklijn van kunstzinnige gevoeligheid.

 
Voor wie/wat?
Ben je een jongere/volwassene die (hoog)gevoelig is en/of immens veel nadenkt over ontelbare zaken, en kunst hierbij een goede, verwerkende invalshoek voor je is? Heb je het wat moeilijk en ben je op zoek naar een luisterend oor/klankbord? Wil je in verbinding treden, maar ben je niet echt op zoek naar ‘psychologische begeleiding’? M.a.w. je verhaal kunnen doen, met mijn ervaring als psychologe als achtergrond, maar ditmaal met een andere/extra klemtoon, nl. met een ‘creatieve touch’ (zang, piano/gitaar, dans, abstract op papier/doek, enz.), hetgeen gecreëerd wordt door mij of samen. Het gaat hem niet zozeer om het resultaat, maar om het proces. Heel organisch vorm krijgend, worstelingen uitend in kunst. Dit is ruimer dan creatieve therapie. Het kan een eenmalige sessie zijn, kan meermaals, kan een bepaalde periode zijn; dit is heel flexibel en naar wens in te vullen. 
 
Hoe?
Je doet je verhaal, op jouw manier, waar je mee strugglet op dat moment. Je kiest een creatieve vorm waar ik mee aan de slag ga of ik doe een voorstel. Diezelfde dag nog of later komen we opnieuw samen en deel/toon ik dit. Bij sommige creatieve vormen kan je ook een ‘herinnering’ mee naar huis nemen, als het ware een ‘blauwdruk’ van je levensverhaal en/of van wat je op dat moment gedeeld hebt. (Om al eens in de sfeer te komen, neem gerust een kijkje op https://soundcloud.com/wildcreablossom). Zo kan ik via mijn creatieve gevoeligheid jouw verhaal en de non-verbale lijfelijke gevoelsmatige zaken die ik hierbij voel (ook triggerend aan mijn eigen levensverhaal) persoonlijk vormgeven, waardoor er een mooie, steunende, dragende, unieke, niet-in-woorden-te-vatten verbinding ontstaat tussen 2 individu’en, een verwerking voor beide. Ofwel laat je je als toeschouwer onderdompelen in dit creatieve bad, ofwel neem je zelf actief mee deel aan het creatief proces. Aan jou de keuze, op jouw eigen manier.


Voor meer info: mieke@psykits.be

bottom of page